Dr. Mohd. Alyas

Central Avian Research Institute

I.V.R.I, Izatnagar, Bareilly, UP 243122

 Email:alyas819@gmail.com

 

Fill up the following statements

 

1. Egg shell treatment is done to reduce the rate of ............loss  

 

2. Eggs are pasteurized primarily to destroy bacteria pathogenic to humans especially.........  

 

3. When the chicks are removed from the hatchers the temperature of the holding room shoud be………….

 

4. If 1/4th area of egg is stained is k/a………..  

 

5. ……………is the main unsaturated fat present in egg.  

 

6. The brown pigment in egg shell is k/a…………………………

 

7. Uterus is also called as…………………..

 

8. ………….type chickens are more prone to malfunction.

 

9. Follicle is attached to the ovary by a narrow stalk k/a…………

 

10. ……………………hormone is responsible for the development of oviduct.

 

11. If the left ovary of a 15 days old chick is removed, the right ovary will become an ……………….

 

12. The fertilized chicken egg when laid contains an embryo at .........stage.

 

13. Threshold photoperiod for poultry...................

 

14. …………………………acts as bird’s teeth by grinding the food.

 

15. Functional unit of kidney are ……………………..  

 

 

MULTIPLE CHOICE QUESTION

 

1. Incubation period of Muscuvy duck is…….                             

a)21 days b)28 days c)32 days d)35 days

 

2. In india around………………….% egg production is from ducks alone.

a)5%  b)10%  c)15%  d)20%

 

3. During incubation testing of egg should be done at

a)      10th day b)15th day c)18th day d)21th day

 

4. The  feed cost as the percentage of total cost of commercial poultry production is                     

a)30-40 b)40-50 c)60-70 d)above 90

 

5. The major component of egg shell is         

a)Calcium phosphate b)Calcium chloride c)Calcium carbonate d)Dicalcium phosphate

 

6. Ducks layed eggs at……………….degree angle.         

a)90 b)180 c)any of the above d)none

 

7. Egg low in         

a)Calcium b)vit-c c)both of the above d)phosphorus

 

8. The hatchery should be situated at least ………………ft away from other poultry houses.        

a)100ft   b)500ft c)1000ft d)none of the above

 

9. Which of the following methods is not used for sexing of chicks?        

a)Identification of rudimentary testes in cloaca b)Rapid and alow feathring c)Barring and non-           barring  d)Comb shape

 

10. Rotating eggs from side to side over a …………………degree angle improve hatchability.         

a)90degree b)120 degree c)180degree d)a and c both

 

11. Denaturation of proteins in chicken occurs in

(a) Oesophagus (b) proventriculus and gizzard (c) crop and pancreas (d) small and large intestine

 

12.  Maintenance of normal cerebrospinal fluid pressure is physiological function of

(a) riboflavin (b) pyrodoxin (c) retinol (d) folic acid

 

13. Length of ovulatory cycle in birds is ..........

(a)10-12hr( b)20-22hr (c)25-26hr (d)30-32hr

 

14.  The sperm host glands of avian oviduct are located at ..........of oviduct

a)vagina b)uterous c) uterovaginal junction d)magnum

 

15. Chicken sperms are able to utilize...........for energy purpose

a)Glucose b)Fructose c)both d)none

 

16. . Fresh poultry excreta contains..........% water

a)50-60% b)60-70% c) 70-80% d)80-90%

 

17.  For maximum egg production, the photoperiod is ..................

a)8 hours b) 14 hours c)18hours d)22hours

 

18. FSH and LH hormones are released from the following organ

a)Adrenal cortex b)Ovary c)Anterior pituitary d)Posterior pitutiory

 

19. In methylene blue reduction test for testing the quality of semen, a good semen should reduce the color in

a)10 sc b)1min b)10-20min d)60min

 

20. .The  weight of an functionally mature ovary of hen is

a)5-10gm b)10-20gm c)20-30gm d)30-40gm

 

Mark the following statements True / False

 

1. The first egg laid in a clutch usually contain smaller yolk.

 

2. Egg protein is used as the standard against which the quality of other food proteins is measured.

 

3. The bones,muscles,blood and reproductive organs are develop from the ectoderm.

 

4. The primary stages of organogenesis are completed with in the first 3 days of incubation.

 

5. Rate of lay influence the size of the yolk.

 

6. Smooth muscles are controlled by autonomic nervous system.

 

7.  Abolishing 'bearing down reflex' results in early oviposition.

 

8. . The avian testes are soft because they lack connective tissue septa commonly found in mammals.

 

9. . Extra retinal photo receptors  present in birds produce the effects of light in blinded birds.

 

10.   Minimum time from spermatocyte stage to the production of mature spermatozoa is 12 days.

 

11.  Pneumatic bones are important source of calcium for the laying hen.

 

12. Birds red blood cells are non nucleated.

 

13.  Teeth and tongue are absent in birds.

 

14. Poultry have 6 pairs of air sac and one single air sac.

 

15.  Upper lethal temperature of fowl is 37 degrees Celsius.  

 

ANSWERS KEY FILL UP 1.Carbon dioxide 2.Salmonella 3. 23.9degree celsis 4.slightly clean 5.Oeic acid 6.porphyrin  7.shell gland  8.Meat 9.Stigma 10.Estrogeen 11.Ovotestis 12.Gastrula 13.9-10 hours 14.Gizzard 15.Nephrons

 

MULTIPLE CHOICE QUESTION 1.C    2. B    3. C   4. C     5. C      6. B       7. C        8. C        9. a      10. A 11. b   12.  c  13. c     14. c  15. a   16. c    17. b  18. c    19. b     20. c  

 

TRUE/FALSE 1. False       2. True    3. F alse         4. True         5. False  6.True  7.False  8.True  9.True  10.True  11.False  12.False  13.False  14.False  15.False

 

 

HOME | DIRECTORY | COLLEGE INFORMATION | RECENT NEWS | PHOTOGALLERY | QUESTION BANK | CONTACT US